Kaffen

«God kaffe skal være sort som djevelen, het som helvete og søt som et kyss», sier ordtaket.

Husk at kaffe er en ferskvare. Nykvernet kaffe er klart best. Kvernet kaffe oksiderer og mister aromaen ved lagring. Et godt tips er derfor å kjøpe en kverner. De billigste får du for et par hundre kroner.Du kan også fryse ned kaffebønner i «porsjoner» som du kan ta frem etter behov. Da har du alltid fersk kaffe for hånden.

Det finnes mange forskjellige kaffesorter, også med forskjellige smaksvarianter. Prøv deg frem til du finner din favoritt.

Coffee beans and cinnamon with leaves

Utstyr / maskiner

Det finnes masse forskjellige utstyr på markedet for å lage den «perfekte» espresso. Det kan fort bli dyrt dersom du skal ha det beste på markedet. Husk at du kan komme langt med vanlig kaffetrakter, men alternativt kan du også kjøpe en enkel espresso kanne og melkesteamer.

Det er viktig med godt renhold av utstyret. Hvis ikke får du fort en smak av gammel kaffe.

utstyr

Slik lager du melkeskum

Man trenger ikke avansert og dyrt utstyr for å lage melkeskum. Det er fult mulig å bruke vanlig visp mens en varmer melken i en kjele.Resultatet blir selvfølgelig bedre ved å gå til anskaffelse av en melkeskummer.

Varm eller kald melk i kaffen? Det er stor forskjell på smaken. Hvis du varmer opp melken, får du en helt annen aroma enn med kald melk.Temperaturen er meget viktig, melken skal varmes og ikke kokes. En latte vil smake som grøt dersom melken blir varmere enn 75 grader.

Du kan bruke skummet, lett eller helmelk. Vi anbefaler å bruke helmelk, det gir den fyldigste og beste smaken. Helmelk er rund i smaken og passer således også bra med en kraftig espresso kaffe. Lettmelk vil kunne egne seg bedre i en mildere espresso variant.

Hjemmelaget Cappuccinokrydder: Lag en blanding av sukker og kanel. Ha den i en egen boks eller bøsse. Strø litt på toppen av melkeskummet.

melkeskum

En enkel kopp kaffe

Kok vann, finn frem filterholderen til kaffetrakteren din og plasser den opp i glasset/koppen. Sett i filter og fyll på kaffe i riktig dosering. Hell deretter det kokende vannet forsiktig ned i filterholderen. Det går fort, og du får kun den ene gode koppen du har lyst på.

koppkaffe